Gozdna alkimija,  Gozdna terapija,  Pobude

Imbolc – dan prehoda, čas vmes

Imbolc je čas vmes. Je dan, ko prehajamo v pomlad, je 1. dan februarja. Dan, ko lahko še požgemo staro in že zanetimo novo. Uporabimo ogenj in novo svetlobo. Opazujemo prve znake plodnosti in rasti. Poznaš ta praznik, osnovan na ciklih narave med ljudmi, ki so (bili) zelo povezani z njo?

Danes marsikje na severni polobli še praznujejo Imbolc, starodavni praznik, ki izhaja iz galske keltske tradicije in dobesedno pomeni ‘v trebuhu’. Je eden od štirih ‘ognjenih praznikov’ po keltskem kolesu leta. Praznuje se ga s svetlobo v obliki ognja in sveč, prečiščevanjem doma, daritvami hrane boginji ognjišča in s tem povezane plodnosti, zdravljenja in poezije, Brigiti (v krščanstvu je postala sv. Brigita), prvim spomladanskim sejanjem ter uvidi v skrite sile in namene življenja in narave, preko različnih orakeljskih orodij. Dela se obrede za čiščenje starega in novo obilje in zaščito doma, družine, živali.

Kaj označuje imbolc?

Gre za dan, ko se zima počasi začne prevešati v pomlad. Stoji pravzaprav na sredini med zimskim solsticijem in spomladanskim enakonočjem in kot tak zaznamuje ‘čas vmes’. Tak čas in prostor, ki mu rečemo tudi ‘liminalnost’, je tako za človeka kot za naravo izredno pomemben. Predstavlja prehod, pripravo in upanje. Počasi prehajamo iz starega v novo, iz senc na sonce, iz ponotranjanja znova navzven, iz počitka v delovanje, in dobesedno, iz zime v pomlad. Vendar pa nismo še čisto tam.

To je čas, ko klijejo semena v zemlji in v nas, na podlagi tega, kar smo ugotovili in sejali v sebi med zimskim ponotranjanjem. Še se lahko požgemo staro, da bomo šli lažje v novo, še lahko kaj novega posejemo. Pokažejo pa se tudi že prvi znanilci pomladi in prvi znaki rasti v nas, ki počasi kukajo na plano, če smo zimski čas dobro izkoristili in že kaj začeli ustvarjati.

 

Imbolc in planeti

Tokrat so energije imbolca podprte tudi s strani retrogradnega Merkurja, za katerega vemo, da priganja k pospravljanju starega in omogoči, če ne celo prisili, da naredimo nekaj potrebnih korakov nazaj, da bomo potem lahko šli bolj lahkotno naprej. Tako tudi ta ponuja čas in prostor vmes, ki je potreben, da ne skočimo ‘na glavo’, temveč se prej prepričamo o globini vode – naše lastne. Da pogledamo, kaj se skriva v njej in očistimo vodo svoje duše, da bo spet bistra in se bo v njej zrcalila naša prava narava. Če se temu procesu ne upiramo, ampak njegova učenja sprejmemo, čistimo vzorce, odnose, navade, ki nam ne služijo več, in zraven zavestno dihamo, nas ob koncu meseca in v čudovitem marcu, ko torej resnično nastopi pomlad, čakajo nagrade.

K temu seveda spodbuja tudi odločna doba Vodnarja, v katero smo stopili, ter vpliv poravnave Juptra in Saturna, ki je nastopila ob tik pred koncem 2020 in označuje zmago ob predhodni dobri pripravi, očiščenju in načrtovanju. Koraki nazaj včasih niso najlažji, ko hočeš naprej, a saj veš, včasih je pač treba vzeti zalet, zato ne razmišljaj, kaj je narobe, če še ne cvetiš – morda si moraš le še vzeti čas, da se očistiš stare ovojnice in počasi, a vztrajno brstiš.

 

Kaj ta dan pomeni tebi?

Seveda ob vsakem takem prazniku, ki ga simbolno opisujemo na več načinov, poglej, kaj pomeni tebi osebno. Opazuj energije tega dne – v naravi in v sebi. Poveži jih z dnevi na koledarju, dnevi v tednu, s cikli svojega življenja. Kaj se dogaja točno tukaj in zdaj, točno tebi? In kako to čutiš sredi drugih vplivov, ki so tudi tukaj, na primer ob začetku retrogradnega Merkurja, teden po polni luni, sredi tvojega osebnega, morda menstrualnega ciklusa? Ali se zate kažejo enake simbolike ali morda kaj drugega? Kako te današnji dan lahko navdihne in podpre?

Poleg univerzalnih zakonov in energij, ki so prisotne širše, vedno postavi vse skupaj tudi v lasten kontekst, ki ga pletejo tvoja duša, tvoje telo in tvoj um. Jaz danes opazujem, da se simbolika nečesa novega, prvega, zelo prepleta. Je imbolc, 1. februar, 1. dan v tednu, spremenilo se je vreme iz včerajšnjega zimskega v današnjega skoraj spomladanskega, v sebi pa tudi opažam prehod iz enega mini obdobja v drugo, prestop v naslednjo, novo fazo, na vsaj dveh področjih.  Po lenobni nedelji sem šla danes v akcijo. Pošiljam gozdne esence, torej prvo cvetenje tega, kar sem posejala pozimi, pregledujem besedilo naslednje delavnice, načrtujem možne prve pomladanske gozdne terapije, vmes pa še malo perem in pospravljam ter spotoma procesiram svoje misli in čustva, da naredim prostor novim osebnim podvigom. Skratka, zbudila sem se kot prvi spomladanski zvonček. 🙂 Kaj pa ti kaj počneš danes?

 

Poveži se z energijo imbolca

  • Prečisti svoj dom (očisti ga fizično, znebi se krame in navlake, prekadi ga z dišečimi palčkami ali svečami).
  • Preglej, kaj si ugotovil_a pozimi in kaj posejal_a, česa se lahko znotraj sebe otreseš in kaj novega še lahko poseješ.
  • Odpravi se v naravo in opazuj prve znake pomladi, kje že klijejo semena, kje že kaj raste, kje narava še spi, kaj to v tebi zbudi?
  • Doma prižgi sveče in/ali kamin in v ogenj odvrzi vse staro (lahko napišeš na listek, česa se želiš otresti in ga varno zažgeš) ter si v plamenu vizualiziraj vse, kar želiš, da novega zraste (lahko napišeš na listek, ki ga položiš pod svečo).
  • Preberi več o boginji Brigiti in se poveži z njeno svetlobo ustvarjalnosti, plodnosti in lepote tako, da vse to opazuješ v sebi.
  • Odpri orakeljske karte (drevesne, angelske, vilinske … katerekoli imaš) ali navdihujočo knjigo na ‘naključni’ strani in prejmi sporočilo – ali pa spremljaj Facebook stran Gozdne zgodbe zvečer za uvid iz kart zelene magije 🙂

 

Blagoslov imbolca in moja srčna želja tebi:

Naj zbujanje življenja v zemlji zbudi sanje življenja v tebi.

Naj se znotraj tebe zasveti iskrica navdiha in nove rasti.

Naj se ti krila zbudijo in ko je čas, jih pogumno razpri.

 

Krasen dan in začetek tedna in meseca!

Katarina Čuk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja