Gozdna alkimija,  Gozdna terapija

Pričarajte si vonj po gozdu tudi doma

Vonj gozda je izredno prijeten, blagodejen in svež za vse, ki se radi sprehajamo med krošnjami. Kadar ne moremo v gozd, pa lahko uživamo v njegovem vonju tudi tako, da si ga pričaramo s pomočjo eteričnih olj. Tako bomo poskrbeli za svojo odpornost, saj eterična olja gozdnih iglavcev zvišujejo ravni pomembnih belih krvničk v krvi.

Atmosfero gozda najbolje ustvarijo olja iglavcev

Največ raziskav in preizkušanj notranjega gozdnega olja so opravili na Japonskem. Tam za najbolj učinkovito izkušnjo in zdravje priporočajo olje japonske paciprese. Poleg nje pa bodo tudi druga eterična olja iglavcev pričarala atmosfero miru in tišine, ko pogrešamo gozd.

 

3 osnovna gozdna eterična olja in njihovi učinki

Poleg tega, da bodo eterična olja iz difuzorjev pričarala atmosfero gozda, bodo dobro vplivala tudi na vaše zdravje. Eterična olja iglavcev so so antibakterijska, protimikrobna in delujejo proti glivicam. Poleg tega imajo tudi svoje posebne lastnosti. Poglejmo si tri vrste eteričnih olj, ki jih pridobivajo iz pri nas najbolj razširjenih gozdnih dreves.

Bor

Eterično olje bora je tisto, ki vam bo prišlo prav v veliko primerih. Je analgetik in deluje proti vnetjem. Čudovito se obnese pri prehladih in zamašenih sinusih. Bor bo izboljšal vaše razpoloženje in vam pomagal ustvariti zaupanje v življenje. Priporoča se tudi pri utrujenosti in izčrpanosti. V stanovanje bo vnesel občutek lahkotnosti, volje do življenja in svetlobe.

Smreka

Tudi eterično olje smreke se priporoča pri prehladih in kašlju. Pomagalo vam bo dihati in prečistiti dihalne poti. Poleg tega pospešuje zdravljenje in preprečuje pred vnetji in okužbami. Tako boste zrak učinkovito prečistili in preprečili širjenje okužbe z virusi in podobno z enega družinskega člana na drugega. Vonj smreke močno sprošča, krepi in ustvarja ravnovesje.

Jelka

Eterično olje jelke so uporabljali že v antičnem Egiptu, kjer so ga radi masirali v lasišče za sprostitev in boljšo rast las. Vdihovanje jelke pomaga pri zdravljenju in preprečuje razširitev bakterijskih vnetij v dihalih. Dobro deluje tudi proti stresu in utrujenosti, tudi spomladanski utrujenosti ali zimski depresiji. Daje občutek topline in povezanosti. Spodbuja energijo, vitalnost in voljo do življenja.

2 najboljša načina za vnos eteričnih olj v prostor

• Parni difuzor

Difuzorji so vse bolj popularni in tudi eni od najboljših načinov vdihovanja koristnih lastnosti olj, poleg tega pa tudi vlažijo zrak. Boljši so od dišečih svečk, saj olja ostajajo v svoji izvorni obliki in ne vdihujete dima.
Difuzor napolnite z vodo in dodajte nekaj kapljic eteričnega olja. Delčki eteričnega olja so tako majhni, da v zraku ostanejo še nekaj ur.


Razprševanje eteričnih olj v prostor z difuzorji je eno od najboljših načinov, kako v svoje telo vnesti esencialna olja. Uporabite lahko različna olja in ustvarite točno tako atmosfero, kot želite, s pomočjo te mešanice.
Če bi želeli pričarati vonj japonskega gozda, pa lahko kupite že pripravljene mešanice, ki vsebujejo eterična olja bele ciprese, lesa in listov japonske paciprese, rožmarina, cedre, evkaliptusa in bora.

• Difuzor s palčkami

Ta difuzor v steklenici v zrak spušča eterična olja s pomočjo lesenih palčk, ki absorbirajo tekočino. En konec palčk namočimo v mešanico osnovnega olja ali alkohola in eteričnih olj. Ti difuzorji so zelo primerni za prostore, kjer ne morete priklopiti električnega difuzorja, na primer v kopalnici ali na stopnišču.

Tak difuzor si lahko naredite tudi doma. Potrebujete:

• Majhno keramično ali stekleno vazo, steklenico ali kozarec z ozkim vratom.
• Palčke za difuzorje, bambusne palčke ali nekaj posušenih vejic, ki bodo lahko potegnile tekočino navzgor. Dolge naj bodo približno dvakrat toliko kot je visoka vaša posoda.
• Eterična olja po izbiri
• Osnovno olje, ki naj bo lahko rastlinsko olje, kot na primer mandljevo. Težja olja ne bodo lepo potovala po palčki.
• Kot alternativo lahko za osnovo namesto olja uporabite mešanico vode in alkohola, na primer vodke.

Navodila za izdelavo:

• Če za osnovo uporabljate olje, uporabite 70 % osnovnega olja in dodajte 30 % eteričnega olja.
• Če za osnovo uporabljate alkohol in vodo, v steklenico najprej nakapajte 20 do 25 kapljic eteričnega olja in prelijte s 4 jedilnimi žlicami (1/4 skodelice) vroče vode, nato pa dodajte še nekaj žlic alkohola.
• V stekleničko postavite nekaj palčk. Pustite jih nekaj ur, da jih mešanica napoji. Nato jih vzemite ven in obrnite, da bo napojen del gledal ven.
• Palčke približno enkrat na teden obrnite, da obnovite vonj gozda, ki ga oddajajo.
• Ko opazite, da palčke kljub obračanju ne oddajajo več vonja, je čas, da mešanico zamenjate.

Gozd si lahko nanesete tudi na kožo ali v avro

Poleg vnašanja gozdnega vonja v prostor ga lahko vonjate celo še bolj od blizu. Priskrbite si lahko gozdne esence, ki so narejene na osnovi vode ali olja in eteričnih olj. Pogosto so te esence tudi dodatno ‘informirane’ s posameznimi energijami, kot so polna luna, zeleni obredi in afirmacije, ki vas bodo še dodatno podprle.

Vodne esence v razpršilu si razpršite okrog svojega telesa, v avro, in tako vas bo gozd prav objel. Oljne gozdne esence v steklenički pa si lahko nanesete neposredno na kožo, podobno kot parfum – na zapestja, vrat in dekolte. Te esence si morda lahko naredite sami, lahko pa poiščete že narejene.  Takšne so na primer oljne gozdne esence na podlagi bele jelke – Magic Forest in atlaške cedre – Flower Forest, ki so ustvarjene pod znamko Gozdna alkimija – za več o tem, kako vas lahko podprejo, pokukajte sem.

207 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.