Gozdna alkimija,  Gozdna terapija,  Sporočila narave

Kako pa ti čutiš poletni solsticij?

Poletni solsticij ali sončev obrat. Najdaljši dan v letu. ‘Kres’. Na dneve, kot je ta, se odpravi tja, kjer je tvoje telo doma, kjer je narava bogata in kjer se na stežaj odprejo vrata tega sveta in moči poletnega sonca … Ne glej le, kakšen pomen so mu pripisovali v različnih kulturah in kakšne navade so imeli. Pojdi v naravo in se sam_a poveži s tem dnem in s seboj.

Kdo je na poletni solsticij najmočnejši?

Poletni solsticij je močna točka v letu, ko se lahko močno dotakneš moči na nebu in svoje notranje moči. Najbolj prisoten element je namreč sonce, ki na ta dan sveti najdlje v vsem letu oziroma je najdlje dan. Nato se Sonce ‘obrne’ in dnevi se skoraj neopazno začnejo krajšati, vse dokler se na jesensko enakonočje ne uravnovesijo z nočjo. Torej imamo danes na Zemlji največji dotok svetlobe. Kaj želiš, da ta svetloba v tebi in tvojem življenju osvetli? In kaj naj zaneti, da se razplamti?

Današnja poletna dnevna svetloba je namreč ognjena svetloba, je vroča in mogočna. Namesto, da se oziraš le na to, kaj so na poletni solsticij počeli nekoč in kakšen pomen so mu v različnih kulturah pripisovali, te vabim, da greš v naravo, če se le da, in se sam_a povežeš z energijo tega dne.

Kako začutiti poletni solsticij?

Opazuj svetlobo na nebu, v drevesih, na vodi, na tleh; začuti sonce na koži in razliko občutka, ko si v senci, opazuj igranje sončnih žarkov skozi krošnje dreves … poigraj se s sončno svetlobo. Morda imajo sončni žarki celo kakšen vonj, morda s seboj nosijo kaj drugega razen svetlobe in toplote? Kaj pa, če opazuješ sonce kot planet ali kot bitje? Morda ga povezuješ s kakšnim drugim mogočnim bitjem? Kaj ti sporoča, kaj ti pomeni, kaj si morda izmenjata?

Prav začuti ta dan preko svojega telesa, preko stika z naravo in z opazovanjem. Kajti naše telo in čuti so vrata, preko katerih lahko vstopamo v prostore, kjer se skrivajo odgovori in vodstvo za nas. Morda sonce pregreje tvoje kosti, morda čute obudi, morda ogreje tvoje srce. Opazuj, kaj se pojavlja pred tabo, ko si v naravi, in kaj se pojavi v tebi. Kako se to dvoje povezuje?

Morda pa te narava kam vabi, v kak kotiček, kjer najdeš, kar telo potrebuje. Morda ti kakšna tvoja čustva nakazuje. Morda pa ti kaže pot tvojih potencialov. Zelo močno namreč lahko na poletni solsticij dostopaš ravno do svojih moči. Preživi ga z zavedanjem, da se ti vse, kar danes dobrega zase počneš, lahko močno pomnoži s to sončno energijo moči. Vzemi si čas zase vsaj ob sončnem zahodu, če ne gre prej, in uživaj v podpori tega mogočnega bitja in izmenjavi z njim, v čutenju energije narave, in v povezanosti s seboj.

 

Astronomski začetek leta in središčna točka

Zdaj se je na naši polobli tudi ‘uradno’ začelo poletje. Opazuj ga v naravi. Začuti celotno naravo. Opazuj, kako se je že razbohotila, kje cveti, kako diši, kako puhti. Opazuj to obilje poletja in vse, kar ti ponuja. Pomisli, kako je obilje prisotno v tvojem življenju. Kje buhti in cveti, kje potrebuje več luči in pozornosti? Opazi tudi, kje morda narava potrebuje pozornost. Morda lahko zaliješ kakšno rastlino, morda nastaviš vodo pticam in jih nahraniš… Narava te obilno podpira, vprašaj jo, kako jo lahko podpreš tudi ti.

Poletni solsticij predstavlja tudi polovico leta, središčno točko. Nekako smo vsi skupaj že prehodili polovico kroga. Morda ti ta točka pomaga pri lastnem osrediščanju in potrjevanju vsega, kar si do sedaj doživel_a in ustvaril_a. Morda pa ti ponuja idejo za izkušanje, ustvarjanje in učenje v naslednji polovici leta? Morda je to točka priložnosti, ko lahko še vse obrnemo na glavo. Kaj ta središčna točka pomeni zate?

 

Najdi svoj ritual

Lahko si poiščeš na internetu, prebereš v knjigah ali slišiš od ljudi, kakšne rituale naj bi na poletni solsticij imeli in kaj bo najbolj delovalo, kaj te bo najdlje pripeljalo.  Seveda jim lahko slediš in imaš krasen dan, se povežeš tako tudi s predniki in popolnoma ponotranjiš vse, kar ti je bilo predano. Kaj pa, če bi poiskal_a ali ustvaril_a svoj ritual ali več ritualov? Kateri element tebe najbolj kliče? Kaj te vabi, da počneš danes? Katero bitje te nagovarja? Kako čutiš, da najlažje predaš namero za priklic tistega, kar si želiš podpreti na ta dan? Naj te vodi narava … Prav in narobe ne obstaja.

Vedno se obračaj k sebi po prave občutke in odgovore, kajti tvoje telo, tvoje srce in duša vedo. Pri tem pa ti seveda lahko pomagajo narava, planeti, elementi, vodniki, učitelji, izobraževanja in predlogi … Če si želiš spoznati več o sebi, odkrivati svoje potenciale in sodelovati z naravo, tako, da se poglabljaš v gozd, vabljen_a na izjemen tečaj osebne preobrazbe s pomočjo gozda “Osebna gozdna alkimija“, ki je na sporedu to jesen.

Na tečaju se bomo poglobili v gozdno terapijo, ki bo pomagala tvojemu telesu, umu in čustvom; naravno meditacijo in rastlinskim vodnikom za stik s tvojo dušo, in zelene obrede ali ‘rituale’ za povezavo naravnih in duhovnih elementov, za različna področja življenja in rasti. Vse to bo vodeno tako, da bo opolnomočilo tebe, da ob podpori narave, različnih vodnikov in mene najdeš svoje odgovore, moči, rituale in poti. Preberi več tukaj.

 

Naj bo tvoj dan lep, poletje čudovito in druga polovica leta bogata, z vsem kar je in kar ustvariš zase in za druge!

 

Katarina Čuk

155 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.