gabez celi kosti
Gozdna alkimija,  Meditacija,  Sporočila narave

Gabez celi kosti, družinske vzorce in druge strukture

Ta teden so me klicale karte rastlinskih vodnikov, da mi pomagajo pri razumevanju in nadaljevanju procesa osebnega zdravljenja na fizični in čustveni ravni. Na nek način se nenehno zdravimo, od rojstva naprej, kot pravi Gregg Braden v knjigi Med znanostjo in duhovnostjo. Sama razumem to kot rast, integracijo in spominjanje svoje celosti.  S teboj želim deliti eno svojih zgodb z rastlinskimi vodniki … Prva karta, ki sem jo odprla v zadnjem obdobju, je bil gabez (symphytum officinale), ki pomaga pri celjenju naših kosti, pa tudi notranjih, subtilnih in celičnih struktur ter zunanjih, materialnih struktur.

Gabez pomaga pri celjenju kosti in družinskih vzorcev

gabez rastlinski vodnik

Gabezovo sporočilo se je povsem ujemalo z mojim notranjim dogajanjem. Čeprav lahko pomeni več različnih, a povezanih stvari, sem zase prebrala, da se situacija, za katero sprašujem, celi na globoki, celični ravni, saj izhaja iz naslova družinskih vzorcev in ‘okostnjakov v omari’. Kaj nisem še vseh osvobodila? No, osvobajanje poteka nenehno, vedno globlje kot gremo in višje kot hočemo.

Zdaj so bili na vrsti tisti, ki se jih nisem zavedala, da jih še vedno držim sama, si jih ne priznam ali pa jih vedno znova zakopljem v svojo podzavest, da se ne bi bilo treba soočiti z njimi.  Čas je, da jih spravim ven, si jih dobro ogledam, se pomirim z njimi, jih očistim in zakopljem v naravi, kjer se bodo preobrazile in združile z njo.

Tako pa se bodo tudi moje ‘kosti’, torej moja globoka notranjost na celični ravni, lahko zacelile. To podpira pri spuščanju starega in rojevanju novega. Vso to simboliko nakazujejo tudi kosti na sliki, voda, Salomonov pečat z belimi cvetovi, skale in jelša, ki počasi spušča svoje liste.

Gabez fizično in energijsko

Gabez že fizično gledano namreč celi kosti in lajša bolečine v sklepih, zato so mu ljudje rekli tudi ‘Knit Bone’ – ‘zašita kost’ in ‘Knit Back’ – ’tisti, ki zarašča’. Poleg tega pomaga tudi pri urezninah, odrgninah in težavah na koži ter revmi, artritisu in bolečinah v mišicah.  V enciklopediji Flora Britannica je gabez označen kot ‘The Master Healer’ (mojster zdravljenja). Že od nekdaj so ga v Britaniji in drugod po Evropi uporabljali za zdravljenje ‘vsega od odstranjevanje trsk do blaženja bolečin v hrbtu’. Uporablja se kot mazilo ali kot ‘obliž’, saj se njegovi listi z malimi dlakicami lepo oprimejo kože. Prav tako nam lahko služi kot naravno gnojilo na vrtu, saj vsebuje veliko hranil, predvsem kalija.

Te fizične lastnosti nakazujejo tudi njegovo energijsko (po)moč. Pomaga nam torej lahko urediti stvari tako v zunanjih okoliščinah kot v notranjosti, zaceliti stare vzorce, ki prihajajo iz naslova družine ali prednikov, postaviti novo strukturo na različnih področjih, vpeljati nove vzorce delovanja, lahko pa tudi združiti več aspektov ali ljudi v bolj enotno delovanje. Lajša čustvene bolečine, ki se pogosto naberejo v naših mišicah, saj se vsaka travma nalaga v telesu. Tiste najgloblje in najtrdovratnejše čustvene ali psihološke tegobe se iz podzavesti usedejo celo globoko na raven celic in kosti, zato je ravno gabez tisti, ki nam te težave lahko pomaga lajšati in tudi rahljati ter postopno zdraviti. S svojim vplivom na kosti, ki pa se energijsko in psihosomatsko povezujejo tudi z našo prvo čakro in s tem z občutki varnosti, financami in, kot že rečeno, z družino, nam pomaga celiti tudi naš odnos do teh področij in postati bolj stabilni na njih.

*Pri vseh težjih čustvenih in psiholoških izzivih, še posebej če so vpletene travme, prosim poišči ustrezno pomoč. Prav tako se za fizično zdravljenje posvetuj z zdravstvenim strokovnjakom.

 

Gabez na karti, na travniku, pod blazino, v sanjah …

Ko sem šla naslednji dan na sprehod, sem ga nenadoma zagledala. Gabez v vsej svoji lepoti, velikosti in cvetenju. V soseščini ga še nikoli prej nisem opazila. Takoj sem se mu približala in ga vprašala, če smem nabrati kak list in cvet, ker bi se rada še bolj povezala z njim. Dovolil mi je in tako sem zvečer njegov list in nekaj cvetov položila pod blazino. Ponoči sem ga sanjala, kako dobesedno celi kosti, ter sebe, kako celim svoje notranje rane in se moje celice gradijo na novo.

gabez v moji soseski

Nato sem v naslednjih dneh delala meditacije za razreševanje nekaterih vzorcev in grajenje novih … in se spomnila, da sem kak teden pred tem opravila proces celjenja na ravni kromosomov, preko meditacije v naprednem izobraževanju za lightworkerje, ki ga opravljam … celjenje na ravni DNK – to se vse sklada! Tokratno obdobje zdravljenja je res doseglo nove razsežnosti …

Čez nekaj dni sem ga znova srečala, gabez, tokrat veliko družino ob robu travnika pri potoku, kamor me je privlekla nevidna sila, bi lahko rekla, saj sem šla spontano, sledeč svojemu telesu in občutku, čisto po drugi poti kot običajno, na sicer eno od mojih rednih točk v naravi. To je bajer, ki me s svojo mirno gladino in bogatim življenjem v vodi in ob njej vedno znova pomiri, podpre in napoji. Tokrat sem lahko nabrala še nekaj več gabezovih listov in cvetov, jih posušila in zdaj jih imam na pisalni mizi v kozarčku, da me podpirajo in spominjajo na celjenje.

Ponovno postavljanje strukture z gabezom

Na fizični ravni se moje telo res celi, postavlja, regenerira. Poleg tega pa sem ta teden tudi na materialni ravni začela postavljati stvari na novo, rekonstruirati in reorganizirati (svoje dejavnosti, spletno stran, finance, sodelovanja …). Zdi se, da sem naredila velik premik, tako s pomočjo gabeza kot tudi s pomočjo energije, ki je bila nakazana še nekaj dni pred tem z rastlinskim vodnikom silino (isatis tinctorum). Iz nje so nekdaj pridelovali modro barvo, s katero so si med drugim bojevniki risali bojne ‘tatuje’. Čas je, da si ‘izbojujem’ to, kar potrebujem in kar je moje – ne več (le) z nežnostjo, temveč z več odločnosti in, dobesedno, bojevitosti. Seveda se tematika nadaljuje še od marsikatere informacije, ki sem jo dobila že od svojih mentorjev in duhovnih vodnikov, v konzultacijah in meditacijah …

gabez je všeč mačkamKo sem karto in suh gabez ravno želela slikati, je ena mojih mačk skočila na mizo, saj jo je gabez prav zanimal – in ravno sem še uspela klikniti fotko, ko se je skoraj dobesedno ulegla nanj. Očitno tudi njej ustreza – morda tudi ona potrebuje neke vrste celjenje, ali pa sporoča, da je tudi ona zdravilka kot gabez. In verjamem, da je 🙂

 

Vse je povezano, v naravi in našem življenju

Vse skupaj je zgodba zdravljenja in zgodba povezovanja. Informacij, podpore, sodelovanja z naravo v različnih oblikah, ki v resnici nima ne začetka ne konca, temveč se nenehno nadaljuje v čudovitih krogih. Ti nas vodijo vse globlje po spirali rasti – ali še bolje rečeno, spominjanja vsega, kar smo in za kar smo tu. Sporoča, da lahko razvijamo odnos in si pomagamo z naravo in njenimi bitji tako fizično kot energijsko. To se lahko zgodi preko sanj, preko slik in informacij o njih, ter skozi meditacijo in s čutenjem zunaj v naravi. Vsekakor je narava s svojim zgledom, vodstvom in bitji tukaj za nas in skrbi za nas, kot v zameno zanjo skrbimo mi.

Kateri rastlinski vodniki pomagajo tebi?

  • Opazuj, katere rastline se ti pojavljajo, kje in kdaj.
  • Ko na primer greš skozi kakšno situacijo ali se kaj sprašuješ, opazuj, koga srečaš, kdo ti pritegne pozornost.
  • Če imaš karte z naravnimi motivi, drevesi ali rastlinami, jih ‘naključno’ oz. po intuiciji odpri.
  • Lahko odpreš tudi kakšno knjigo o naravi in pogledaš, koga tista stran prikazuje ter prebereš besedilo.
  • Seveda so tu še živalski vodniki, drevesa, pa elementi, številke in besedila – imej odprte oči.
  • Opazuj svoje misli, čustva in prebliske, ki se ti pojavijo ob vsem tem. Vse skupaj se prepleta v vodstvo, ki ti je vedno na voljo.

Če potrebuješ pomoč pri dešifriranju sporočil, lahko pišeš tudi meni in pomagala ti bom z znanjem o razumevanju znakov in njihovih kombinacij, ki se nam pojavljajo v naravi in drugod.

Lahko pa tudi zate pogledam v karte vodnikov iz vrst rastlin, dreves in zelenih magov. Več o tem izveš tukaj.

 

Katarina Čuk

 

536 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.