Delavnice,  Drevesa,  Gozdna alkimija,  Meditacija

Mlaj ali ko luna izgleda, kot da je ni

Mlaj, mlada luna, črn krogec na koledarju – ali ko luna izgleda, kot da je ni – a v bistvu se kmalu rodi. V liniji s Soncem stoji, zato je ni videti … Mlaj je čas, ko se zdi, da je nebo temno in svet z njim tudi. Navzven morda ne vidiš veliko, a če se zazreš navznoter, občutiš razliko.

 

Ko zunaj svetlobe ni, jo poišči v sebi.

Morda se ti zdi, da je tako temno – a saj veš, najtemneje je pred zoro. In preden se otrok rodi, v temi ‘dozori’. In preden drevo vzklije, se v temi okrepi. Najprej požene v zemlji navzdol, korenine, preden drugič vzklije, tokrat navzgor, v višine.

Ko se ti zdi, da ne najdeš zvezd, ki bi te vodile v soju lunine mesečine, se poskusi vživeti v vlogo nočnih živali. Kot zajec, ki v varnem zavetju noči z velikimi uhlji naokrog hiti, se zanesi na druge čute, ko ne moreš uporabiti oči. Zaupaj bolj intuiciji in se obrni v njeni smeri – hitro, preden te um prehiti in te prestraši. Nadaljuj, kot tvoje srce sliši in ti govori, pa boš prišel_la v svetlejše dni.

 

Začenja se novo življenje, zanj pa potrebuješ potrpljenje.

Za trenutek se usedi ob poti in si ogenj zaneti. Kaj se v tebi iskri? Kakšna svetloba v tebi gori? Naj ti pokaže prave poti, zjutraj pa, ko se sonce zbudi, se odpravi svojim goram naproti. Luna bo šla s teboj korak za korakom in vsak dan bolj ti bo pokazala, kako rastejo tvoja semena, ki so se nocoj posejala. Toplota in svetloba iz tvoje notranjosti jim bo pomagala – prav kakor jim pomaga tema, preden vsak cikel znova se polna luna na nebu smehlja.

Do takrat, ko spet polna luna bo sijala, se lahko pripraviš in se na delavnico Ravnovesje z drevesi prijaviš. Zgodi se točno na dan, ko se luna napolni: 27.2.2021. Takrat pomnožiš manifestacijo v ravnovesju, da bo najbolj držalo, s tistimi mogočnimi bitji, ki so od nekdaj to znala močno – drevesi in vsem, kar je z njimi povezano.

 

Kako vplivajo mlaj in druge glavne točke luninega cikla na nas in naravo?

(po knjigi Vse ob pravem času)

Mlaj

Ko kroži Luna 28 dni okoli Zemlje, obrača Soncu samo eno stran, stran, katere lepoto vidimo v celoti ob polni luni. Druga stran je potopljena v večno temo. Astronomi imenujejo ta ‘togi’ način vrtenja spremljevalca okoli drugega nebesnega telesa ‘povezana rotacija’. Torej, če stoji Luna – gledano z Zemlje – ‘med’ Zemljo in Soncem, nam obrača svojo kot noč črno hrbtno stran. Ne vidimo je in na Zemlji vlada mlaj (v starih časih poznan kot ‘mrtva luna’.)

V koledarju je mlaj v glavnem označen s črnim krogom. Krajši čas delujejo na ljudi, živali in rastline posebni vplivi: kdor v tem času vsaj en dan strada, se bo izognil številnim boleznim, ker je razstrupljevalno delovanje v telesu v tem času največje; če se hočemo znebiti slabih navad, je tak dan za začetek najbolj primeren; obolela drevesa ozdravijo, če jim ta dan odrečemo obolele dele; zemlja vsrkava.

Teh vplivov v dnevih mlaja neposredno ne zaznamo tako močno kot one ob polni luni, zato ker uravnavanje in usmerjanje sil vplivov od pojemajoče lune k rastoči luni ni tako močno kot nasprotno pri polni luni.

 

Rastoča luna

Že nekaj ur po nastanku mlaja se prikaže k Soncu obrnjena obsijana stran Lune v obliki ozkega srpa, ki narašča po lunini površini od leve proti desni. Začenja se obdobje novih specifičnih vplivov rastoče lune. Približno šestdnevno potovanje do polmeseca imenujemo tudi 1. četrtina lune in potovanje naprej (skupaj okoli 13 dni) do polne lune 2. četrtina.

Vse, kar dovajamo telesu, kar ga gradi in krepi, deluje v teh dveh tednih podvojeno. Bolj ko luna narašča, bolj neugodna so celjenja raznih poškodb in operacij. Perilo pri isti vrsti in količini pralnega praška ne bo tako čisto kot pri pojemajoči luni. Pri rastoči luni in polni luni je največ rojstev.

Polna luna

Luna je zaključila polovico svojega potovanja okoli Zemlje. Na nebu vidimo njeno k Soncu obrnjeno sijočo okroglo ploskev, polno luno. Gledano s Sonca je Luna zdaj ‘za’ Zemljo. V koledarju je polna luna označena kot svetel krog. Na ljudeh, živalih in rastlinah so vidni vplivi že po nekaj urah vladanja polne lune. Sprememba smeri delovanja Luninih impulzov (od rastoče lune k pojemajoči luni) se občutijo močneje kot spremembe pri mlaju. ‘Mesečniki’ se sprehajajo v spanju, rane močneje krvavijo kot običajno, na ta dan nabrana zdravilna zelišča razvijajo močnejšo zdravilno moč, v tem času obrezana drevesa lahko odmrejo, policijske postaje okrepijo svoje posadke, ker po pravilu v tem času naraste število kaznivih dejanj in prometnih nesreč, babice pri porodih opravljajo nadure.

 

Pojemajoča luna

Luna počasi potuje naprej, njena senčna stran se vidno bohoti – od desne proti levi – začenja se trinajstdnevno obdobje pojemajoče lune (3. in 4. četrtina).

Za odkritje posebnih vplivov tega obdobja se lahko zopet zahvalimo našim prednikom. Operacije se posrečijo bolj kot običajno, skoraj vsak hišna opravila gredo lažje izpod rok kot običajno, celo če kdo je več kot običajno, se v tem obdobju ne redi tako hitro. Številna opravila v vrtu in naravi so ugodna (posebej sejanje in sajenje rastlin z zemeljskimi plodovi) ali pa so zelo neugodna (vse v zvezi s cepljenjem sadnega drevja).

Cikli lune povzeti po knjigi Vse ob pravem času. Tu lahko dodam, da mi je o marsikateri resnici zapisanega večkrat poročala mama Francka, ki mi je kot tretja babica, od vpliva Lune na pranje perila, do kuhanja in sajenja ter shranjevanja zelenjave.

Katarina Čuk

 

136 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.