Gozdna alkimija,  Gozdna terapija

Kaj ti sporoča snežna polna luna?

Snežna polna luna. Kaj to je in kaj sporoča tebi? Februarska polna luna je tako ime dobila zaradi dejstva, da je februar najbolj zasneženi mesec – na severni polobli, seveda. Taka poimenovanja prihajajo predvsem iz virov ameriških staroselcev, pa tudi kolonialne Amerike in evropskih virov.

Zadnje čase so različna poimenovanja polnih lun vse bolj znana in o njih lahko prebereš marsikaj, na tujih in tudi slovenskih straneh. Zato jaz ne bom šla v običajne podrobnosti snežne polne lune, ampak te bom povabila, da se z njo povežeš sam(-a).

Kako se povezati s snežno polno luno?

Morda se zvečer odpraviš ven ali pa jo opazuješ vsaj skozi okno. Pravzaprav je zelo lepo vidna tudi zelo zgodaj zjutraj, jaz jo vidim okoli 4h ali 5h, ko me zbudijo lačne mačke 🙂 Celo sobo nam osvetljuje in vidim jo celo iz postelje – in to mi je res pri srcu.

Skratka. Če greš ven, se sprehodi po snegu, če ga pri vas še imate, sicer pa po travi, poti ali vrtu, morda celo po gozdu – tako svetlo je te dni ponoči, da ne boš potreboval(-a) svetilke, če le ni zelo oblačno. Ozri se naokrog in opazuj, kako luna osvetljuje naravo in kaj vse osvetljuje na tleh, med drevesi in na samem nebu, kako se odseva v snegu ali kakšnem jezeru, potoku ali ledu.

Ustavi se in se zazri vanjo. Kako je občutiti, ko osvetljuje tvoj obraz? Oglej si svoje roke v mesečini. Zadihaj s polnimi pljuči pod svetlim luninim nebom in opazuj s celim telesom, kaj se v njem dogaja.

Ali ti lunina svetloba prija? Ali v tebi zbuja kakšne občutke? Ali ti luna kaj sporoča? Ali se morda ujame(-š), da se navznoter kar pogovarjaš z luno? Te privlači ali si do nje bolj ravnodušen(-a)?

 

Si lunin ali sončni tip?

Ljudje smo včasih bolj lunini ali bolj sončni tipi, čisto mogoče pa je, seveda, da sta nam tako sonce kot luna oba pri srcu. Je pa res, da pogosto tisti, ki smo bolj ‘lunini tipi’, radi opazujemo svojo notranjost, se zanimamo za energijske in subtilne dejavnosti, smo razmišljujoči, mirni, tihi, in nas privlači duhovnost, šamanizem, skrivnostnost, magija …

Sončni tipi pa so bolj odprti, radi imajo ljudi, zabavo, morje, poletje, morda so bolj strastni, energični, glasni, ne moti jih vročina, ampak jo imajo radi, zanima jih dinamična in praktična duhovnost ter gibanje in aktivnosti v naravi …

Kakšen ‘tip’ si ti?

Če si lunin tip: Okopaj se v luninih hladnih žarkih, naj pobožajo tvojo avro, razsvetlijo celice in napolnijo dušo.

Če si sončni tip: Izkoristi polno luno za to, da se vseeno zagledaš vanjo in vidiš, kakšen kontrast lahko prinese tvojemu soncu.

In še en razmislek …

Pomisli, katere živali bi lahko bile povezane z luno? Kdo bolj hodi naokrog, ko je ta polna? Kdo tuli v luno :)?  Le kaj se pogovarjajo z njo?

In povabilo …

Poskusi se postaviti v kožo kakšne od gozdnih živali na polno luno. Kako ta morda vpliva nanje in na njihov ritem? Kaj počne pod polno luno?

 

Zanimivo je, da so druga imena snežne polne lune tudi: orlova luna, medvedova luna, rakunova luna, ježeva luna … tako ji pravijo različni ameriški staroselci, odvisno od plemena in s katero živaljo ter njenimi cikli jo povezujejo.

In še malo za hec: Volkovi že tisočletja tulijo v luno, ona pa še ni zbežala. 😉

 

Katarina Čuk

Komentarji so izklopljeni za Kaj ti sporoča snežna polna luna?